Om huvudlöss

Paranix har listat de vanligaste frågorna om lusbehandling nedan. Om just din fråga inte finns med här, tveka inte att kontakta oss.

Vad gör jag om det går löss på dagis eller i skolan?

Undersök varje familjemedlem noggrant med en luskam, helst i dagsljus. Om du hittar gnetter eller löss behandla. Har flera i familjen drabbats, behandla alla drabbade samtidigt för att undvika spridning och nya lusangrepp.
Alla som ej drabbats kan skydda sig med Paranix Protection schampo. Klicka på länkarna nedan för att få mer information om hur man använder de olika Paranixprodukterna.

Hur undersöker jag om mitt barn har huvudlöss?

Luskamning är det bästa sättet att upptäcka löss på. Det är viktigt att luskamma håret innan behandling påbörjas.

 • Undersök håret efter löss genom att använda en luskam. Var särskilt noggrann vid hårrötterna, bakom öronen och i nacken.
 • Applicera Paranix Spray. Om du upptäcker löss, behandla med Paranix omedelbart: APPLICERA Paranix noggrant i det torra håret tills det är genomfuktigt. Spraya ca 10 cm från håret. Massera in medlet i hår och hårbotten och var extra noggrann runt öronen och i nacken. Låt medlet verka i 15 minuter. Detta är viktigt för en lyckad behandling.
 • TVÄTTA ditt barns hår. Tvätta håret med vanligt schampo och var noggrann med sköljningen. Tvätta igen vid behov. Om du vill kan du använda balsam efter schamponeringen.
 • TA BORT döda löss och ägg med en luskam. Innan du torkar håret, kamma det FUKTIGA håret med en luskam. Dela upp håret i fyra delar: från pannan till nacken och sedan från det ena örat till det andra. Vid långt hår kan varje del flätas.
  Behandla varje del av håret genom att ta fram små hårtestar så att hårbotten syns. Kamma igenom varje hårtest så nära hårbotten som möjligt. Använd kammen för att ta bort äggen. Varje hårtest som är genomkammad kan föras åt sidan. Tvätta kammen med en bomullstuss efter att varje hårtest behandlats och arbeta från huvudets översida nedåt för att undvika att lössen sprids.
  Upprepa behandlingen med Paranix 7 dagar senare genom att följa steg 1 till 4 på nytt. Detta görs för att helt bryta lössens livscykel. Eventuella löss från ägg som kläckts sedan den första behandlingen dödas då. Rengör kammar och borstar som har kommit i kontakt med håret.

Om du hittar levande huvudlöss, grips inte av panik. Paranix har väldigt effektiva produkter för att behandla ditt barn. Eftersom huvudlöss fortplantar sig fort, rekommenderar vi att du behandlar ditt barn omedelbart.

Glöm inte att informera på skola eller dagis.

Hur kunde mitt barn få löss? Beror det på dålig hygien?

Löss har ingenting att göra med dålig hygien. Alla kan få löss, men det är vanligast att barn drabbas. Löss sprids främst genom huvudkontakt men kan också spridas indirekt, genom att man lånar varandras saker (halsdukar, cykelhjälmar etc.) Yngre barn tenderar att ha nära kontakt med varandra. Det är därför dagis och skolan är typiska platser där löss lätt sprids. Nästan hela tiden finns det några få barn i skolan som har huvudlöss. Huvudlöss gör ingen skillnad mellan långt eller kort, rent eller smutsigt hår.

Ska jag klippa håret på mitt barn om han/hon får löss?

Nej. Löss lever i hårbotten, så att klippa håret är ingen lösning. Det bästa du kan göra är att omedelbart behandla ditt barn. Läs mer om Paranix produkter.

Vad kan jag göra för att undvika att bli smittad igen?

Så fort luslappen kommer upp på förskolan/skolan växlar ni familjens vanliga schampo till Paranix Protection. En 2-i-1 lösning som både håller håret rent och fritt från lusangrepp. Att regelbundet kamma och undersöka sina barns hår ger goda chanser att upptäcka löss. Detta är en god förebyggande åtgärd så att inte resten av familjen också drabbas av löss. Om löss upptäcks, följ noggrant råden om att undersöka familjen och följ anvisningarna för lusbehandling.

 • Be dina barn att inte dela mössa eller hjälmar med sina vänner när det går löss.
 • Sätt upp långt hår i tofs eller flätor.

Var kan jag vända mig för hjälp och råd?

Du kan vända dig till apotekspersonal, skolsköterska eller läkare för råd om löss och lusbehandling.

Kan löss överleva utanför håret?

Löss kan leva upp till ett dygn utanför håret och hårbotten, men de kan inte fortplanta sig utanför håret.

Kan löss bli resistenta mot lusmedel?

Paranix produkter innehåller inga giftiga insektsmedel, utan verkar mekaniskt; därför kan löss inte utveckla resistens mot innehållsämnena. Löss har visat sig kunna utveckla resistens mot de aktiva ingredienserna i läkmedelsklassade lusmedel. Utöver resistenta löss kan det finnas flera orsaker till att behandlingen inte biter på lössen:

 • en felaktig diagnos
 • felaktig användning: inte tillräcklig mängd av produkten, för kort verkningstid, inte tillräckligt noggrann borttagning av döda löss och ägg med luskam.
 • återsmitta av obehandlade skolkamrater, familjemedlemmar inklusive vuxna.